Ösztöndíjak

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács elkötelezett amellett, hogy a különböző szakmai, tudományos és tudománynépszerűsítő programok, életvezetési és egyéb készségfejlesztő workshopok szervezése mellett lehetőségeihez mérten minél többféle anyagi támogatást is nyújtson a tehetséges, szorgalmas SZTE-n tanuló hallgatók számára.

Az ösztöndíjakhoz szükséges forrást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Pro Talentis Universitatis Alapítvány, és Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosítja egyre bővülő partnerhálózatunk mellett, mely a tehetséges fiatalok támogatását fontosnak tartó, elkötelezett helyi és országos vállalkozásokból épül fel. Támogatóinkról, partnereinkről a „Támogatók, partnerek” menüpontban olvashat bővebben.

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács ösztöndíjait az SZTE Junior Akadémia koordinálja – így az aktuális információk, beadási határidők is az akadémia honlapján érhetők el

START ösztöndíj

Évente mintegy 200 kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgató részesül START ösztöndíjban, mely 40-120 ezer forint egyszeri támogatást jelent az új képzést kezdő egyetemi hallgatók számára.

Az SZTE-vel közösen, minden évben meghirdetett ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem valamely alap- vagy mesterszakára, és oda felvételt nyernek a jelentkezést követő tanévre.

Az ösztöndíj pályázati űrlapját minden év februárjától kezdhetik kitölteni a jelentkezők a Modulo felületén, de véglegesen csak azután adható be a pályázat, miután kézhez került az érettségi eredmény – a végleges beadási határidő ebből adódóan minden év júliusában van.

A START ösztöndíjjal kapcsolatos aktuális információk, a pályázati felhívás és a kitöltési útmutató itt található.

Talent ösztöndíj és Kiválósági Lista

A Tanács ösztöndíjai közül az egyik legnívósabb elismerés, ha egy hallgató kiemelkedő tanulmányi vagy tudományos, kutatási eredményeivel; TDK, OTDK sikereivel; kimagasló sport- vagy művészeti tevékenységével kiérdemli, hogy a Kiválósági Listára kerüljön, és megkapja az ezzel járó Talent ösztöndíjat.   

Az elmúlt másfél évtizedben több száz egyetemi hallgató érdemelte ki valamely kategória arany, ezüst vagy bronz fokozatát, illetve a legkiemelkedőbbeknek járó Év Tehetsége, Év Sportója és Év Művésze díjat.

A pályázatot tanévenként egyszer hirdeti meg a Szegedi Tehetséggondozó Tanács Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatával, és a Pro Talentis Universitatis Alapítvánnyal együttműködve az SZTE-es hallgatók számára. A nyertesek egyszeri 20 ezer és 100 ezer forint közötti összegre jogosultak.

A Kiválósági Listára három fő kategóriában lehet pályázni: graduális képzésben résztvevők (ezen belül tudományterületenként alkategóriákban), sportolók,  művészek jelentkezhetnek.  A pályázat a MODULO rendszerén keresztül adható be.

A Kiválósági Listával és Talent ösztöndíjjal kapcsolatos aktuális információk, a pályázati felhívás és a kitöltési útmutató itt található.

Vállalati ösztöndíjak

Évről évre gyarapszik azon helyi és országos vállalkozások száma, akik a hajlandók erőforrásaikból áldozni a tehetséges diákok támogatására. Örömmel tapasztaljuk, hogy nemcsak nagyvállalatok, hanem kisebb családi vállalkozások is fontosnak tartják ezt a fajta társadalmi felelősségvállalást.

Igyekszünk évről évre növelni támogató partnereink számát, de már jelenleg is a lehető legkülönbözőbb profilú cégek nyújtanak vállalati ösztöndíjat az SZTE-s hallgatóknak a Tehetséggondozó Tanácson, a Pro Talentis Universitatis Alapítványon és az SZTE Junior Akadémián keresztül. A hallgatók így tanulmányaiknak, érdeklődési körüknek megfelelően pályázhatnak az egyes ösztöndíjakra.

Áthidaló ösztöndíj

A Pro Talentis Universitatis Alapítvány a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Tehetséggondozó Tanács együttműködésével 2020. májusában és 2021 áprilisában pályázatot hirdetett a Szegedi Tudományegyetem azon nappali és levelező tagozatos hallgatói  számára, akik a Covid-19 miatt elveszítették munkájukat, jövedelmüket, állásukat, ami tanulmányi költségeik fedezéséül szolgált. A pályázók egyszeri támogatásra nyerhettek jogosultságot a Tanács egyéni elbírálása alapján.

Esélyegyenlőségi ösztöndíj

Esélyt a középiskolás tehetségeknek

Az Esélyt a középiskolás tehetségeknek elnevezésű ösztöndíját Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Tehetséggondozó Tanács írja ki közösen, minden tanévben. Céljuk, hogy támogassák a tanulmányi téren jól teljesítő, művészeti, sport, illetve egyéb társadalmi tevékenységet folytató, szociálisan rászoruló középiskolás diákokat.

Az ösztöndíj pályázati felhívását minden év októberében teszi közzé Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a város honlapján.

Szalay István emlékére

78 éves korában elhunyt Szalay István matematikus, Szeged korábbi polgármestere és egyben megalakulása óta a…

u-szeged.hu

10 ezren látták már a Talent Díjátadó filmet

szegedinap.hu

Orosházi és szegedi iskolaigazgatók kapták az első SZTE Junior Akadémia mentor díjakat