Rólunk

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács 2006-ban alakul azzal a céllal, hogy összefogja, összehangolja a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és Szeged Megyei Jogú Város tehetséggondozó tevékenységét. Ennek a munkának nemcsak az SZTE-s jogviszonnyal rendelkező hallgatók a kedvezményezettjei, hanem a középiskolás korosztály is, amelyet az SZTE Junior Akadémiával együttműködve különböző programokkal támogat a Tanács.

Tagjai között tudhatják a hazai tudományos élet több elismert képviselőjét, a tehetséggondozásban jelentős tapasztalattal rendelkező szakembereket, élsportolókat és hiteles közéleti személyiségeket. Mindannyian szorosan kötődnek Szegedhez és a Szegedi Tudományegyetemhez, illetve elhivatottak a fiatal generáció támogatásában.

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács 2006 óta több száz hallgatót segített már, összesen több tíz millió forint értékben, és továbbra is számos módon törekszik a tehetséges fiatalok támogatására. E célból többek között a Szegedi Tudományegyetem, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által nyújtott anyagi támogatásból több „Talent” ösztöndíjat és Kiválósági Listát, míg hazai vállalatok jóvoltából vállalati ösztöndíjakat hozott létre, melyekre minden év tavaszáig jelentkezhetnek az SZTE-s pályázók.

A Tanács igyekszik tevékenységét folyamatosan a kor kihívásaihoz és a hallgatók aktuális igényeihez igazítani, hogy valódi segítséget nyújtson számukra. Így például 2020-ban a koronavírus járvány okozta nehézségek enyhítésére Áthidaló ösztöndíjat hirdetett, mely egyszeri támogatást jelentett a diákmunkájukat elvesztő egyetemisták számára.

A tanács feladatai közé tartozik:

Szalay István emlékére

78 éves korában elhunyt Szalay István matematikus, Szeged korábbi polgármestere és egyben megalakulása óta a…