TÁMOP

Talent Press e-magazin

A tudomány népszerűsítésére, és a tudományos, művészeti sikerek bemutatására hozta létre az SZTE Tehetségpont SZTE Talent Press című magazinját.

A 2013 és 2014 között megjelent nyolc magazinszám a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0035 azonosító számú "Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen" című pályázat keretében jelenhetett meg. A magazin célja az egyetem kiváló hallgatóinak, illetve oktatóinak megszólaltatása, tudományos munkáik, kutatásaik és sikereik közérthető bemutatása, illetve az egyetem tehetséggondozó tevékenységének népszerűsítése volt. Ezúton szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy online is elérje magazinunk tartalmát, melyben reményeink szerint érdekes és hasznos olvasnivalót talál.

SZTE Science Café

Az SZTE Science Café a 2013/14-es tanév őszi szemeszterében TÁMOP támogatásból induló, 7 részes tudománynépszerűsítő előadássorozat volt, mely  A Science Café – melyet kreditekért teljesíthető kurzusként a hallgatók is felvehettek – három fő céllal jött létre: a Szegedi Tudományegyetem népszerűsítése a középiskolákban, a tudomány népszerűsítése és a tehetséggondozás.

Az első, szeptember 19-i esten a „Lézeres eljárásokkal készített optikai rácsok és alkalmazásaik” témát járta körül előadásában Vass Csaba. Az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéken dolgozó fizikus előadását saját kutatásait és eredményeit osztotta meg a hallgatósággal.

A programsorozat a tavaszi félévben is folytatódott:  többek között a családi rituálék szerepéről, a serdülők egészségmagatartásáról, a büntetőjogról, a zenei, olvasási készségek méréséről, a képességfejlesztésről, valamint a nanotechnológia és bioszenzorok világáról is szó volt az előadásokon. Az első alkalommal, 2014. február 27-én 18 órától a kurzusinformációk ismertetése után Ambrus Rita „Nanotechnológiai, avagy mit tehet a gyógyszertechnológus egy hatóanyaggal” címmel, majd Pomázi Anita „Port a tüdőbe, avagy porinhalációs készítmények a terápiában” címmel tartott előadást. A Science Café 2014 május 8-án zárult, akkor a kínai operáról és a családon belüli erőszakról hallhattak előadást a résztvevők. Az előadásoknak a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriuma adott otthont.

Workshopok

Ide még kell szöveg.

Nők a tudományban konferencia

A Nők a tudományban című konferencia több célt is szolgált, mikor a Tehetségpont 2014-ben megszervezte azt a TÁMOP 4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 programnak köszönhetően. Egyfelől a jelentős tudományos eredményeket elért, komoly karrierutat bejárt nők munkásságának bemutatásával kívántunk rávilágítani azokra a nehézségekre, egyben szépségekre, melyek a női akadémiai életutat jellemzik.

Másrészt fiatal, tudományos pályájuk kezdetén járó kutatókat kértünk fel arra, hogy osszák meg eddigi eredményeiket, tapasztalataikat a hallgatókkal, és a fiatalok tudományos pálya iránti elkötelezettségét erősítsék. Ugyancsak célkitűzésünk volt, hogy az akadémiai szféra mellett a „cégvilág” sikeres női reprezentánsai is hangot adhassanak véleményüknek, beszámolhassanak tapasztalataikról, és tanácsot adhassanak a pályakezdőknek.

A konferencia előadásaiból kötet született, de az előadókkal készült interjúk is elolvashatók az alábbi dokumentumokban – hiszen a konferencia üzenete továbbra sem vesztett aktualitásából: az Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagjai hisznek abban, hogy a tudomány fejlődését az szolgálja, ha mindkét nem képviselteti magát a különböző területeken.

Nők a tudományban konferencia
programfüzet

Nők a tudományban konferencia
program

Nők a tudományban konferencia tanulmánykötet

Szalay István emlékére

78 éves korában elhunyt Szalay István matematikus, Szeged korábbi polgármestere és egyben megalakulása óta a…

u-szeged.hu

10 ezren látták már a Talent Díjátadó filmet

szegedinap.hu

Orosházi és szegedi iskolaigazgatók kapták az első SZTE Junior Akadémia mentor díjakat